Hamradio from Botosani

"Frumusetea radioamatorismului este ca tinerii se simt batrani si batranii se simt tineri" YO3RF

SCURT ISTORIC

  Activitatea de radioamatorism în judeţul Botoşani îşi are originile în anul 1954, odată cu autorizarea la Dorohoi a domnului Wilhelm Shmidt- YO8MH, ex YP5CY, YR5IJ. La Botoşani câţiva ani mai târziu vine odată cu terminarea facultăţii YO8FR domnul Protopopescu Ioan, care de-a lungul anilor va fi mentorul activităţii de radioamatorism din judeţ.

         In principal de-a lungul timpului s-au format două nuclee de radioamatori în cele două municipii ale judeţului. La Dorohoi au mai fost activi YO8OY şi YO8OW, iar la Botoşani YO8AEZ şi YO8AYO. Prin anii 1970-1971 i-au fiinţă trei radiocluburi în judeţ: YO8KGL- radioclubul judeţean ( azi radioclubul clubului sportiv ), YO8KGM – casa pionierilor Botoşani (azi palatul copiilor ), iar la Dorohoi YO8KGN Casa de cultură.  În anii 1974-1975 se autori-zează în judeţ o serie de noi radioamatori precum şi un nou radio-club la Dorohoi YO8KOB Casa pionierilor , autorizat ăn 1974 prin strădania domnului Dron Mihai YO8BGY (sk în anul 1984). De menţionat că tot prin strădania lui YO8BGY, radioclubul de aici va fi dotat datorită performanţelor obţinute cu un FT 250, un aparat foarte apreciat in acea vreme. Au mai operat acest indicativ de-a lungul anilor, Dăscălescu Mihai YO8ABT (sk în 1995), Muşetescu Puiu YO8CXL şi Mihai Eugem YO8CGR.

    În municipiul Botoşani în principal activitatea de club s-a desfăşurat sporadic până în anul 1990 la clubul copiilor YO8KGM, an în care la radioclub vine Monica Huştiuc YO8RBR, care axează activitatea pe competiţii de radiogoniometrie şi telegrafie sală. Ani de-a rândul ea va organiza la Agafton , lângă Botoşani concursu-rile naţionale de radiogoniometri şi telegrafie sală pentru elevi. De notat că în cadrul Palatului copiilor, la  cercul de construcţii radio a fost instructor de foarte mulţi ani YO8RDT, domnul Scântee Eugen (sk in 2005). Între anii 1982 – 1990, în Botoşani numărul radioamatorilor creşte, odată cu acesta crescând şi performanţele unora dintre ei. Astfel apar în clasamentele YODX Club - YO8MH şi YO8FR, ambii cu peste 200 ţări confirmate la nivelul anilor mai sus menţionaţi. Trebuie spus că în această perioadă i-au fiinţă noi radiocluburi pe lângă instituţiile în care lucrau radioamatori, dar odată cu desfiinţarea intreprinderilor după 1990 acestea dispar, rămânând la ora actuală doar trei, YO8KGL Clubul sportiv Botoşani, YO8KGM Clubul copiilor si YO8KOB Radioclubul Electron Dorohoi. Nu pot fi trecute cu vederea performanţele domnului Protopopescu Ioan YO8FR, care de-a lungul anilor a fost în pas cu toate noutăţile din domeniul radio. Amintim aici că a fost printre primii radioamatori români care au lucrat înainte de 1986 în RTTY, SSTv via satelit modul K. După 1990 activitatea de trafic radio din judeţ aproape dispare, singurul rămas activ fiind YO8FR.. Începând cu 1995 se autorizează noi generaţii de radioamatori.